به گزارش خبرنگار ساجد خبر، حسین خیرآبادی افزود: از مجموع قناتهای گلستان، ۱۸۰ رشته دایر بوده و قدیمی ترین کاریز استان هم با طول فعلی حدود دو هزار و ۵۰۰ متر و قدمت افزون بر هزار سال در روستای «سرکلاته» کردکوی همچنان پابرجا است.
وی گفت: همچنین آبدهی قناتهای گلستان که حدود ۷۰ رشته آن فصلی است از حدود دو لیتر تا ۶۰ لیتر بر ثانیه و عمق مادرچاه (اولین چاه) از پنج تا ۳۳ متر نوسان دارد.
خیرآبادی بیان کرد: بیش از ۹۰ درصد قنوات استان در دشتها استان واقع شده که تخریب آنها باعث از بین رفتن اراضی کشاورزی حاصلخیز میشود.
وی گفت: در مجموع اعتبارات سال گذشته ۹.۵ میلیارد تومان برای مرمت و احیای مجموعاً حدود ۳۰ رشته قنات پیش بینی شده بود که عملیات اجرایی نیمی از این قنوات در دست اقدام است.
کارشناس طرح بازسازی و نوسازی قنوات گلستان افزود: براساس آخرین آمارها حدود ۲۵ مقنی دارای رتبه پیمانکاری از سوی سازمان مدیریت هستند.
خیرآبادی بیان کرد: احیا و مرمت قنات توسط مقنیان خبره انجام میشود و بیشتر مقنیان فعال فعلی از افراد میانسال و مسن تشکیل شده است و جوانان رغبتی برای فراگیری این فن و حرفه اصیل ایرانی از خود نشان نمیدهند.
خیرآبادی گفت: یک مقنی کاربلد باید در مباحثی مانند عملیات لایروبی و ریزشبرداری کوره قنات، بازکردن میله چاههای مسدود قنات، حفر میله چاه جدید، بغل تراشی و نوکنی کوره قنات، کول گذاری مسیر کوره قنات، طوقهچینی و در پوشگذاری میله چاههای قنات، چهار طاق زنی، لایروبی هرنج قنات و اصلاح و بازسازی مظهر قنات، خاکبرداری و خاکریزی اطراف میله چاهها تبحر داشته باشد.
وی گفت در حال حاضر عملیات مرمت و بهسازی قناتها با آورده ۱۵ درصدی مالکان و کشاورزان و ۸۵ درصدی دولت انجام میشود.
این مطلب بدون برچسب می باشد.